Bijna één op vijf fietst naar het werk


fiets
De Belgische werknemer legt vandaag een gemiddelde afstand van 19 kilometer af tussen zijn woonplaats en het werk. Als we naar de toenemende files kijken, lijkt dat minder dan gedacht. Meer dan 68 procent van de totale Belgische werkende beroepsbevolking werkt binnen een straal van 20 kilometer van zijn woonplaats, en dat aandeel neemt zelfs licht toe.

Dat alles blijkt uit een onderzoek van HR-groep Acerta in ons land. Opvallend is dat leeftijd geen bepalende factor blijkt te zijn in de af te leggen afstand. Over de generaties heen tekent zich een identieke gemiddelde woon-werkafstand af.

De fiets

Vooral de opmars van de fiets in het woon-werkverkeer is significant. Hoewel voor de werknemer de auto het belangrijkste vervoermiddel blijft (voor 71 procent van de werknemers), wint de fiets duidelijk aan populariteit. Fietsgebruik is aan een stevige opmars bezig met een stijging van meer dan de helft gebruikers in vijf jaar.

In 2011 gebruikte 12 procent van de werkende beroepsbevolking de fiets om zich te verplaatsen, terwijl de teller vandaag op 18 procent staat. Wie naar het werk fietst, legt een gemiddelde afstand van 7 kilometer af tussen zijn woonplaats en het werk.

fiets

De toenemende populariteit van de fiets wordt toegeschreven aan de aanhoudende groei van de files, waardoor werknemers alternatieve oplossingen zoeken. Daarnaast is er volgens Acerta de elektrische fiets, die het gemakkelijker maakt om grotere afstanden af te leggen. Ook opvallend: slechts 5 procent van de werknemers maakt gebruikt van de bus of trein, elk goed voor een aandeel van 2,5 procent. Dat aandeel is de voorbije vijf jaar constant gebleven.

Bron: De Standaard