Tienduizenden hartinfarcten zijn te vermijden door minder zout te eten


zout

Tienduizenden hartinfarcten en beroertes zouden jaarlijks kunnen worden voorkomen als de toevoeging van zout aan voedingsmiddelen wordt beperkt of als vaker zoutarme alternatieven worden gebruikt. Tot die conclusie kwam de Nederlandse onderzoekster Marieke Hendriksen.

Het gebruik van te veel zout wordt al jaren gelinkt aan hartklachten en -infarcten. De reden van de te hoge zoutinname zou voor een groot deel liggen aan het voedsel dat we voorgeschoteld krijgen. Volgens het onderzoek van Marieke Hendriksen zouden Nederlanders bijna veertig procent minder zout binnenkrijgen als de producenten de hoeveelheid zout in hun voedingsmiddelen halveren. Dat zou de komende twintig jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes minder betekenen. Ook in ons land zouden tienduizenden mensen van een dergelijke aandoening gespaard blijven.

Hendriksen nam om tot die conclusie te komen in 2006 en 2010 van respectievelijk 317 en 342 inwoners van het Nederlandse stadje Doetinchem 24 uur lang urinestalen. Daaruit werd de dagelijkse inname van zout berekend. In 2006 was die 8,7 gram per dag en in 2010 8,5 gram. We gaan volgens haar dus traag de goeie richting uit. Zo werd bijvoorbeeld het zout in het brood al drastisch teruggeschroefd, maar volgens haar moet dat nu ook bij heel wat andere voedingsmiddelen nog gebeuren. “Er is de laatste tijd wel het een en ander gebeurd in de voedingsmiddelenindustrie. Maar dat is zeker niet voldoende om het zoutgebruik op de beoogde zes gram per dag te krijgen”, zegt Marieke Hendriksen daarover aan de NOS.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151026_01938650