Is spelt(brood) gezonder dan tarwe?


speltbrood

Spelt(brood) is razend populair; ondertussen heeft iedereen het wel eens gegeten. Ook vind je tegenwoordig van elk tarweproduct wel een speltvariant, tot aan pepernoten toe. Maar is spelt nou ook echt gezonder dan normale tarwe?

Wat is spelt?

Spelt is één van de drie hoofdgroepen van het tarweras [1]. Verrassend nieuws! Spelt is dus gewoon een tarwe en niet een speciaal soort graan.

Spelt komt van oorsprong uit het Midden-Oosten en is vervolgens geëxporteerd naar de rest van de wereld [2]. Het voordeel van spelt is dat het onder veel omstandigheden kan groeien.

De uiterlijke kenmerken van spelt zijn ongeveer hetzelfde als dat van tarwe. Net als tarwe bestaat spelt namelijk uit drie hoofdonderdelen: de meelkern, de zemel en de kiem [1].

Speltbrood vs. tarwebrood

Brood bij de bakker wordt gemaakt van verschillende soorten granen. In Nederland wordt brood vaak gemaakt van tarwe, maar je ziet steeds vaker speltbrood in de schappen.

Wanneer ik de voedingswaarden van een speltkorrel vergelijk met een tarwekorrel, zijn er opvallend weinig verschillen [2]. De verschillen zijn:

  • Spelt bevat net iets meer eiwitten en vetten dan tarwe.
  • Spelt bevat minder voedingsvezels dan tarwe.
  • Daarnaast bevatten beide graansoorten ongeveer net zo veel mineralen en vitamines.

Spelt bevat net zoals tarwe gluten. Oftewel, mensen met coeliakie, tarweallergie en glutensensitiviteit kunnen ook beter geen spelt eten [1].

Let op

Sommige brood dat verkocht wordt als volkoren bestaat gedeeltelijk uit tarwebloem. En tarwebloem bevat niet de volledige graankorrel. Het is daarom belangrijk om te letten of er op de verpakking alleen tarwemeel staat en geen tarwebloem.

Conclusie

Het is zonde om veel meer geld te betalen voor spelt dan tarwe, omdat spelt niet gezonder is dan tarwe. Integendeel, tarwe bevat zelfs meer voedingsvezels dan spelt. Daarnaast bevat spelt ook gluten en moeten mensen met een glutentolerantie hier dus ook rekening mee houden.

Koop je toch een spelproduct? Let er dan goed op dat je de volkoren variant mee naar huis neemt. De volkoren variant bevat namelijk de volledige graankorrel (met de kiem en de zemel) [3].

Referenties:

[1] Geraadpleegd: Het voedingcentrum: http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/dewaarheidoptafel/brood/speltbrood-gezonder-dan-tarwebrood.aspx[2] Escarnot E, Jacquemin J-M, Agneessens R, Paquot M. Comparative study of the content and profiles of macronutrients in spelt and wheat, a review. Revue de Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement. 2012;16(2).[3] Herwijer, G. (2014). SPELTBROOD – GEZOND GRAAN DEEL 1. Geraadpleegd op 19 januari 2016, via: https://www.iamafoodie.nl/speltbrood-gezond-graan/

(Bron: FIT.NL)